Reportáž z European Xtreme Flight Championships 2009

Od pátku 11.září 2009 do neděle 13.září 2009 se na našem letišti konala ojedinělá a vysoce prestižní akce mezinárodního významu – European Xtreme Flight Championships. Šampionát se koná jedenkrát za dva roky a Model City vzhledem k tomu, že splňuje náročné mezinárodní bezpečností požadavky, nabízí bohaté zázemí a spolehlivou organizaci bylo pořadatelem této akce již podruhé. Soutěže se zúčastnilo 31 pilotů ze 14 států včetně ČR. Své zástupce zde měl Izrael, Rusko,Rakousko,Itálie, Francie, Holandsko, Polsko, Německo,Belgie, Anglie, Jihoafrická Republika, Litva a Švýcarsko. Jako pozorovatelé se zúčastnili i modeláři až z Japonska.
Soutěž se létala s letadly s rozpětím křídel přes tři metry, motory až 200ccm a o maximální hmotnosti 20kg řízené špičkovými piloty.
Volná sestava složená z nejrozmanitějších akrobatickýc prvků se létala synchronně na hudbu a trvala 4 minuty. Letos poprvé se konala i soutěž ve dvojicích.
V některých okamžicích diváci přestávali věřit, že platí základní fyzikální zákony a jejich bouřlivé skandování bylo odměnou pilotům za jejich umění.
Po celé tři dny byl pro návštěvníky Model City připraven zajímavý doprovodný program – stánky s občerstvením, prezentace modelářských firem a prodej jejich výrobků, ukázky modelářů, noční létání, ohňostroj, letecká ukázka armády ČR.
Konečné výsledky jsou zveřejněny na oficiálních stránkách soutěže: http://www.exfc.eu/
V naší fotogalerii se můžete podívat na průběh očima našich fotografů: Naše akce v obrazech
O soutěži přinesl zprávu i místní tisk a uveřejnil i video: Znojemský deník

Za tento příspěvek a propagaci v médiích děkujeme našemu spolupracovníkovi Antonínu Šnajdarovi. Díky!

Září 16, 2009   Posted in: Aktuality

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.