Vranovská přehrada

Vranovská přehrada – tradiční rekreační oblast s příjemně teplou vodou a nesčetnými romantickými zákoutími. Moravský Jadran, jak jsme si oblast ÚN Vranov zvykli nazývat, dnes už sice můžete snadno vyměnit za Jadran opravdový, ale ten zase nemá za humny Národní park Podyjí. Jeho blízkost Vám dává jedinečnou šanci rozšířit program Vaší dovolené o cyklovýlety a procházky okouzlující přírodou. Na dosah jsou i památky – Statní zámek Vranov nad Dyjí a řada dalších. Vranovská přehrada Vám pak na oplátku poskytne příjemný stín pro odpočinek u vody, který Váš organismus určitě ocení. Letní koupání a kvalita vody je pod dohledem pravidelných hygienických kontrol, kde Vranovská přehrada dlouhodobě získává velmi dobré hodnocení. Příjemným zpestřením Vaší dovolené mohou být i vyhlídkové plavby či pravidelná lodní doprava mezi jednotlivými oblastmi přehrady. Na své si tu přijdou i rybáři – mimopstruhový revír ÚN Vranov i pstruhové revíry Dyje dokáží potěšit srdce každého příznivce rybaření.
Nejen tradiční léto, ale i jaro, podzim a zima tu mají na Vranovsku své osobité kouzlo.

Vranovská přehrada patří mezi nejteplejší přehrady v České republice. Teplota vody často umožňuje koupání již od začátku června a letní sezóna zde končí teprve v první polovině září. Kvalita vody v přehradním jezeře je dlouhodobě hodnocena jako velmi dobrá. Díky pozvolnému vstupu do vody je písčitá vranovská pláž vhodná i pro malé dětí. Příznivci aktivního odpočinku zde naleznou volejbalové hřiště, pingpongové stoly, tobogán, půjčovnu loděk, vodních šlapadel a sportovních potřeb. Velmi příznivé podmínky poskytuje Vranovská přehrada i vyznavačům dalších vodních sportů (např. windsurfing a jachting).

Kulturní a historické památky, technické zajímavosti

Vranov nad Dyjí a jeho okolí nabízí milovníkům historie a kulturních památek celou řadu lákavých námětů pro výlet. V nejbližším okolí můžete navštívit například hrad Bítov, zámek Uherčice a Jevišovice, zříceniny Frejštejn, Cornštejn a Nový Hrádek. Pokud Vám čas dovolí, čekají na Vás i další památky – sice o něco  vzdálenější, ale přesto neméně zajímavé.

Pokud se zajímáte spíše o techniku, nemělo by Vaší pozornosti ujít například ion nbídnout například muzeum historických vozidel Tatra v Bítově, muzeum motocyklů v Lesné, historický vodní mlýn ve Slupi, nebo areál československého předválečného opevnění ve Vranově nad Dyjí. 

 Texty převzaty z: www.vranovskaprehrada.cz

 

 

 

Březen 5, 2009   Posted in: Zajímavosti v okolí

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.